Redd mat i jula!

Jula er høysesong for matsvinn. Mange har vent seg til å handle inn litt ekstra av alt, men dessverre får vi ikke til å spise opp alt. Her har samlet noen gode råd for å redde mer mat fra søppelkassa i jula. 

Dekket bord med julepynt

Vi dekker fine bord i jula, og vil gjerne at de skal bugne med mat.

Mange planlegger menyen for jula nøye, og det er bra! Når man planlegger godt blir det ofte mindre matsvinn. Her er noen gode råd for å forebygge matsvinn i jula:  

  1. Ikkje kjøp inn dobbel mengde "for sikkerhet skyld". Bruk for eksempel denne guiden hos matprat.no til å beregne passe mengde mat.
  2. Planlegg menyen slik at du kan bruke samme ingredienser til flere retter, og får brukt opp alle ingrediensene. Kanskje kan gulerøtter brukes som tilbehør mange dager, tilberedt på ulike måter? 
  3. Husk at det ofte blir for mye god mat i løpet av jula. Ikke planlegg for at alle skal ligge å velte seg på gulvet etter middagen. Det skal jo være plass i magen til både dessert og julekaker etter middagen.
  4. Sett frem bare den maten du tror blir spist opp i løpet av måltidet. Det er helt greit at fatene blir tomme på slutten av måltidet. Mat som står fremme unødig, vil fortere bli dårlig. 
  5. Ta vare på restene. Kjøl dem raskt ned og la dem stå kaldt til de skal brukes igjen. Les mer om hvordan du best tar vare på restene.
  6. Legg inn et par åpne dager i planen, der du kan servere restemat! Julematrester kan bli deilige nye retter når du serverer dem på en ny måte. Se filmene under for noen gode tips. 

Spar penger på å redde mat

Det er forresten ikke bare i jula at vi bør tenke på matsvinn, visste du at hver 5. handlepose som kjøpes i Norge, hver dag, går i søpla? I Kristiansand kaster hver eneste innbygger i snitt 42 kg spiselig mat i året. Det er enda mer enn landsgjennomsnittet på 40,3 kg.  Det vil si at vi kaster rimelig mye penger i søpla. En Kristiansandsfamilie  på fire personer har i snitt et matsvinn på 168 kg spiselig mat i året. I 2021 regnet Norsus - institutt for bærekraftsforskning ut at en vanlig familie kan spare 10 681 kr på å ikke kaste mat. I år er nok tallet enda høyere siden matprisene har gått opp. Se filmen med info om dette nederst i saken.

Kanskje kan årets nyttårsforsett for hele familien være å slutte å kaste mat, så kan premien være å bruke penger på en morsom familieaktivitet i stedet!

Kristiansand kommune har et godt samarbeid med kokk Trond Moi, som er en mester på å redde mat. Sjekk ut de fine filmene der han viser sine beste triks for senke matsvinnet.

Vi fikk hjelp av restaurantene i byen til å finne gode oppskrifter for å bruke julemat-restene til noe godt. 

Film fra Matvett.no

Publisert: 20. desember 2022 10:24
Oppdatert: 20. desember 2022 11:12