Bli en matredder

I 2020 kastet hver innbygger i Kristiansand 37 kg spiselig mat, og på verdensbasis blir en tredjedel av all mat kastet. Kristiansandere er faktisk litt bedre enn gjennomsnittsnordmannen som kaster 42 kg i året, men vi må likevel ta i et tak.

Matproduksjon har høye klimagassutslipp og det er godt for både klimaet og lommeboka å redde mer av denne maten. Redusert matsvinn har det nest høyeste potensialet for utslippsreduksjon av tiltakene i jordbruket. I Norge har matredding mulighet til å redusere utslippene med 1,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021-2030.

Seks tips for å redde mer mat

  1. Planlegg! Med en ukemeny som utgangspunkt blir planleggingen enklere, og du kan handle færre ganger. Skriv handleliste før du handler og sjekk kjøleskapet først. Planlegg middager utfra det du allerede har, slik at du får brukt opp maten før den blir dårlig. Sørg også for at du kan bruke samme ingredienser i flere middager etter hverandre, slik at du får brukt opp hele pakker eller grønnsaker i løpet av en uke.
  2. Frys ned rester av middag og råvarer du ikke får brukt med det samme. Det er deilig å kunne ta frem middagsrester en dag du ikke har tid til å lage middag. Kanskje kan du innføre en fast restedag hver uke? Grønnsaker som begynner å bli slappe kan brukes i supper. Frukt kan fryses og brukes til smoothie.
  3. Bruk sansene før du kaster utgått mat. Se, lukt og smak på maten. Ofte kan matvarer brukes lenge etter «Best før»-datoen. Melkeprodukter som er litt på grensa kan ofte fint brukes i f.eks. vaffelrøre.
  4. Oppbevar maten riktig slik at den holder lengst mulig. Sjekk kjøleskaptemperaturen, og tenk på plasseringen av ulike matvarer i kjøleskapet.
  5. Ha en bruk-meg-først-boks i kjøleskapet der du legger matvarer som bør brukes snart før de blir dårlige. Sjekk alltid denne boksen først.
  6. Redd matvarer fra kasting i butikken. Dersom du vet at du skal bruke matvarene raskt, kan du velge matvarene med kort holdbarhetsdato. Ofte er de også nedpriset og du kan spare noen kroner. Brune bananer er et godt eksempel. Kanskje skal du uansett bruke dem i bananpannekaker eller bananbrød, da er de godt modne og søte bananene perfekte.

Flere gode råd og oppskrifter

Publisert: 15. februar 2022 20:06
Oppdatert: 15. februar 2022 20:12