Matsvinndagen 29. oktober

29. oktober er FNs internasjonale matsvinndag. Matsvinn er mat som er spiselig og produsert for å spises av mennesker. I Kristiansand kaster hver innbygger 37 kg spiselig mat i den brune dunken sin hvert år, det tilsvarer 3000 kr. En familie på 4 kaster derfor rundt 12 000kr rett i søpla årlig.

Hver Kristiansander kaster 37 kg spiselig mat i søpla hvert år!

Totalt i Norge, når man legger til svinnet fra resten av verdikjeden for mat, kastes det 85 kg pr innbygger. Et delmål i FNs bærekraftsmål er å halvere matsvinnet med 50%. Å redde mat fra å bli kastet er et tiltak alle kan bidra til og det vil i tillegg til å redusere klimautslipp og miljøbelastning lønne seg for lommeboka. Kristiansand har egne matvettregler som kan hjelpe deg på veien for å redde mat.

Kristiansand kommune - Vil bli best i landet på å ikke kaste mat

 

 I tillegg finnes mange apper for matredding. (f.eks To good to, fuud og, throw no more). De fleste dagligvarebutikker har også en egen disk med nedsatt mat. Her kan man gjøre gode kupp!

Sjekk også  ut studentenes beste Mat(redder)-tips! 

Mat som har best før dato er ofte ikke dårlig etter

Bruk sansene dine og se, lukt, smak om varen er spiselig. Frys gjerne ned matvarer og rester som du ikke får spist før de blir dårlige. Restene kan bli en nydelig lunsj til deg eller barna. Mange har også innført en ukentlig «restedag» hvor man kan servere buffet av alle ukas rester.

Tørt brød kan bli nydelige krutonger eller brukes som ingrediens i en ny brøddeig. Brune bananer kan fryses eller brukes i bananbrød.


Hvilke grep i hverdagen gjør du og din husstand for å redde mat?

 

Publisert: 29. september 2022 11:35
Oppdatert: 30. september 2022 12:36