Miljøfest for fremtidige generasjoner!

Miljøuka har fått ny sang " I dag og i morgen" som barnekor på Knuden Kristiansand kulturskole entusiastisk fremførte på åpningsfesten sammen med solist Tomine Flo Berge Gausdal.

Åpningsfesten 3. juni for årets Miljøuke ble en feiende flott fest med et innholdsrikt program som hadde fokus på bevaring av natur og miljø for fremtiden. Det var musikk, sang og dans og god mat for 300 barn, unge og voksne! Barn og unge var i sentrum for festen på Christiansholm festning, i tråd med årets tema for Miljøuka: Hva gir vi videre til våre barn?

HER finner du informasjon om alle arrangementer i Miljøuka

Oppsummert fra mange engasjerte innlegg er at fakta og kunnskap er ett av de viktigste verktøyene i klimakampen. Det inspirerer til handling og skaper endringer som reduserer klimagassutslipp, og bevarer det vi har igjen av natur.

Hva fikk vi å spise?
Vi ble ønsket velkommen med deilig tacogryte fra barna på Geitmyra matkultursenter og bærekraftig og spennende mat fra Spiren Cafe, presentert av daglig leder Camilla Nygård. Desserten var kortreist Hennig-Olsen Is, med god kaffe fra Cuba Life.

Hvem ledet festen?
Prosjektleder for Miljøuka, Elizabeth Rojas, Richard Ekhaugen og Tharald Lundvall fra Ungt Entreprenørskap, og Anette K. Stave Severinsen, leder for Klimapartnere Agder.

Hvem sang og danset for oss?
Miljøuka har fått ny sang med dans, som ble fremført av barnekor på Knuden Kristiansand kulturskole og solist Tomine Flo Berge Gausdal. Teksten er skrevet av Elizabeth Rojas og Guttorm Strande Syrrist, og sistnevnte har skrevet melodien. Her kan du lese mer om sangen, teksten og dansen.

Yuliia Honcharova, profesjonell danser og datteren Mila Ilchenko, 9 år, hadde en fin dans for å utrykke klima- og natur utfordringer med det de elsker mest å gjøre i livet – å danse! Begge to er fra Ukraina og kom til Norge for to år siden..

Hva sa varaordføreren under åpningstalen?
Varaordfører Charlotte Beckmann Finnestad åpnet offisielt Kristiansand kommunes Miljøuke, som arrangeres for sjette gang, i år med over 80 arrangementer!

- Gjennom Miljøuka ønsker Kristiansand å inspirere og motivere til klima- og miljøvennlige valg i hverdagen. På arrangementene denne uka kan du lære nye ting, se nye sammenhenger og treffe andre som også vil skape et bedre sted å bo og vokse opp til barna våre, sa varaordføreren.

- Årets tema er “Hva gir vi videre til våre barn?”, og det synes jeg er et utrolig spennende og viktig fokus. I jobben er jeg er så heldig og få treffe mange barn og unge. Da spør jeg de; hva gjør jeg når ingen andre ser? Plukker jeg opp søppel foran meg? Sniker jeg på bussen eller har jeg kjøpt billett? Bestiller jeg 5 kjoler på nettbutikken og sender fire tilbake? Det jeg gjør når ingen andre ser handler mye om hvem jeg er. Det handler om min integritet og min karakter, sa Charlotte.

Hva står i Barnas klimarapport?
Miljøagent Viljar Olaussen, 13 år, kom fra Porsgrunn og presenterte Miljøagentenes arbeid og Barnas klimarapport. Den består av innspill og svar på spørreundersøkelser fra barn i hele Norge som utarbeides til en samlet klimarapport. Viljar er valgt som medlem av Barnas klimapanel, som består av miljøengasjerte barn i Norge som møter politikere og andre beslutningstakere og tar opp klimaspørsmål.

I rapporten ber barna om å bli lyttet til og hørt, de mener olje er en klimaversting, de ønsker mer fokus på import, overforbruk, plast, matsvinn og vil at vi skal prioritere naturen mer. Barna har liten tro på politikere.

Nesten 7 av 10 mener vi må lytte mer til klimaforskere og 7 av 10 synes det er urettferdig at de som er unge i dag må rydde opp i klima- og miljøproblemene etter andre. 68 prosent synes Norge må gjøre mer for å hjelpe fattige land med å rydde opp i klimaproblemene.

Hvem fikk årets Miljøpris?
- Vinneren av årets Miljøpris utgjør en stor forskjell for klima og miljø, og også for næringslivet i Kristiansand. Hun har et utrettelig engasjement for miljøfokus og bærekraft for byen, folket og kulturlivet som imponerer stadig vekk, og er et unikum innen det norske arrangørmiljøet. Det er en stor glede å tildele Mira Svartnes Thorsen Kristiansand kommunes Miljøpris for 2024, annonserte juryleder Odd Nordmo.

- Tusen takk til juryen, som har «sett meg», for anerkjennelsen, og takk til de som har nominert meg. Største takken går til barna mine Lea og Gunnar, som hver dag er verdens beste grunn til å ha konstruktiv panikk til å gjøre det som gjøres kan, for å sikre en trygg framtid for våre barn og barnebarn, sa en glad vinner av årets Miljøpris, Mira Svartnes Thorsen, i sin takketale.

Hva er status for naturen i Kristiansand?
Assisterende statsforvalter i Agder, Knut Berg, presenterte status for naturen i Kristiansand, også sett i sammenheng med verdenssituasjonen. 

Det var ikke positive tall og utvikling som ble lagt fram. - Vi lever på en planet i krise! Vi kan ikke løse klimautfordringene uten samtidig å løse naturkrisen. Vi må jobbe med gjenbruk av arealer. I Norge bygger vi ned arealer tilsvarende 7000 fotballbaner i året, fortalte statsforvalteren. Kristiansand er "i tet" og en versting. På fem år har Kristiansand bygget ned mest natur i Norge. Veibygging er den største synderen. Den store utfordringen er befolkningsøkningen fra 2,5 mrd i vereden i 1945 til over 8 mrd i 2023. 7 av 10 ville dyrearter er utryddet de siste 50 årene. 40 prosent av fugleartene i Norge er truet.

Gjennomsnittstemperaturen i mai ble målt 4,6 grader høyere enn normalt på Kjevik. Statforvalteren hadde også med forslag til tiltak for å stanse utviklingen.

I statlig og kommunal forvaltning må det være mer planvask og koordinering, mer kunnskap om arealplanlegging og naturregnskap. Det må lages gode planer som følges opp, oppfordret Knut, som også mener våtmarkene må få være i fred, hekking må respekteres, overfiske må stanses og søppel må ryddes i skjærgården.

Hva kan du gjøre selv?
To engasjerte klimapiloter, Julie Marie Følstad og Hauk Are Fjeld kom fra Klimaetaten i Oslo kommune. De fortalte om grønnvasking og oljemyter og tips til egne klimatiltak. De ga oss fem tips til hvordan vi kan være årvakne og oppdage bedrifters grønnvasking i reklame. Mange bedrifter presenterer sine produkter og produksjon som om de er bærekraftige, og det er lett som forbruker å bli lurt. Vær obs når reklame har "grønnmalte bilder",  produktet er grønt blant andre grå, språket er vagt og det er utelukkende positive ord.

Hvilke ideer har ungdomsbedrifter?
Richard Ekhaugen og Tharald Lundvall fra Ungt Entreprenørskap ledet Green Pitch konkurranse med tre ungdomsbedrifter som presenterer nye klima- og miljøvennlige forretningsidéer som ble vurdert av en jury og publikum. Ungdomsbedriften GreenChoice har utviklet en app som skal hjelpe oss med å ta de mest bærektraftige valg når vi handler på butikken. Multihandle har utviklet ett redskap som skal erstatte de mange vi har i kjøkkenskuffen. Redskapen lages av garnrester. MunchMate presenterte en silikonpose som kan brukes til mye og erstatte de mange tusen plastposer vi bruker hverdagen.

Hvem fikk prisen for grønneste ungdomsbedrift?
En vinner ble kåret av juryen og en vinner etter avstemming i publikum. Juryen ble ledet av Lars Andreas Grønningsæter Aglen, administrerende direktør i Innoventus Sør, og bestod av Solveig Nilsen, daglig leder Bølgen Bærekraftsenter, Iben Sofie Nøkland ungdommens klima- og miljøutvalg og Berit Høisen, prosjektleder Klimapartnere Agder.

Ungdomsbedriftene GreenChoice vant prisen for den grønneste ungdomsbedriften og var også publikums favoritt i konkurransen Green Pitch.

Hva gjør de store bedriftene i regionen?
Store etablerte bedrifter i regionen presenterte sine tiltak for å ivareta klima og natur. Denne delen ledet Anette K. Stave Severinsen, leder av Klimapartnere Agder. Anette utfordret alle med spørsmål om hva som er styrende i bedriften, profitt eller bærekraft, og fikk til svar at bærekraft er en forretningsmulighet og ikke et krav, som får større og større oppmerksomhet, men det trengs kompetanseheving i bedriftene for å bli bedre.

Bærekraftansvarlig Jan Atle Liodden i Å Energi fortalte hvordan den store energiprodusenten jobber med å redusere negativ miljøpåvirkning fra egen produksjon i dag, og investerer mer i sol- og vindenergi.

Daglig leder Karl Magnus Skretting i Ribe Betong jobber med ansvarlig betongproduksjon for en mer bærekraftig fremtid i sine leveranser.

Biolog Helene Axelsen i Dyreparken fortalte hvordan de jobber med å bevare truede dyrearter. - Vi er avhengig av alle arter for en bærekraftig natur. Mister vi arter er det som å ta en murstein ut av en mur, som så etterhvert faller sammen, fortalte Helene. 

Hva kan vi oppsummere?
Vi oppsummerer festen med sitatet fra Ingeborg 12 år, fra miljøagent Viljar:
Vi må faktisk gjøre noe, ikke bare si at vi skal gjøre det, men gjøre det nå! Vi må stoppe med CO2 utslipp nå, ikke i 2030, da kan det være for seint!

Se bilder fra festen! 


Foto: Ragna Marie Henden

Publisert: 3. juni 2024 22:37
Oppdatert: 9. juni 2024 9:45