Spis mer planter og fisk

Jorda blir frisk med planter og fisk

Overgang til et kosthold med planter og fisk i stedet for rødt kjøtt, er det tiltaket som har høyest potensiale for å redusere klimagassutslippene i norsk jordbruk. I følge Klimakur 2030 kan dette føre til at Norge slipper ut hele 2,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter mindre.

Vi spiser mer kjøtt enn noensinne

Man trenger ikke bli veganer for å bidra. Det er Helsedirektoratets kostholdsråd som er utgangspunktet for utslippsreduksjonen i Klimakur 2030. De anbefaler at man ikke spiser mer enn 500 gram rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt per uke. Det er sunt for de fleste å spise mindre rødt kjøtt og for mange vil det å følge helsedirektoratets vanlige kostholdsråd i seg selv gi en stor reduksjon i forbruket av rødt kjøtt. Fra et forbruk på 53 kg kjøtt per person i 1989, hadde vi i 2016 økt forbruket til 77 kg. 500 gram i uka vil si et forbruk på 26 kg per år.

Bli med på Spis grønt uka

Som Kristiansander kan du oppleve en hel uke i året med grønn og klimavennlig mat i byen - Spis grønt uka. I løpet av denne uka vil utvalgte restauranter og aktører i Kvadraturen ha fokus på grønnere, sunnere, mer bærekraftig og plantebasert mat og drikke. Butikkene og spisestedene vil bidra med kurs, arrangementer, oppskrifter og kunnskapsdeling for at skal bli engasjert og ta #greenweekchallenge. I 2021 lanserte kvadraturforeningen at de ønsker å gjøre Kristiansansand i «Norges grønneste matby».

Send barna på kurs hos Geitmyra

Selv om matkulturen på Sørlandet er basert på mye sjømat, er det ikke en selvfølge for alle barn å spise sjømat. Geitmyra matkultursenter ligger i verdens kuleste hus på Odderøya. Her kan barna gå på kurs og lære å lage deilig mat fra bunnen av. Geitmyra vil være med på å gjøre barna stolte av stedet de kommer fra og få dem til å elske fisk og sjømat. Samtidig som barna lærer å lage god mat, snakker de sammen om hvordan man skal ta vare på livet i havet, og hvordan sikre mat til alle barn i verden. 

Prøv nye oppskrifter

Det finnes massevis av gode nettsider og kokebøker som kan hjelpe deg med å spise mer grønt. Vi kan anbefale oppskriftene til Hanne Lene Dahlgren som deltok på Miljøuka i Kristiansand i 2021. Hun har fokus på klima og god vegertarmat på nettsiden hannelene.no. 

Sjekk også ut: 

Publisert: 15. februar 2022 20:15
Oppdatert: 22. mars 2022 8:50