Legg turen til Odderøya og lær om bærekraftsmålene!

Nylig åpna Bærekraftstien på Odderøya, en turløype der du kan lære om bærekraftsmålene samtidig som du samler poeng i den populære Stolpejakten!

Stolpene er satt opp i en rundløype på Odderøya - en stolpe for hvert bærekraftsmål. Du samler poeng i Stolpejakt-appen, eller ved å logge deg inn på nettsiden. Stolpejakten er en gøyal måte å få med seg hele familien ut på tur i naturen. Det er spennende å finne frem til stolpene, scanne QR-koden og se poengsummen vokse for hver stolpe man finner. Stolpene står ute i perioden 29.03.23-01.11.23. 

Familie ved en stolpe

Bærekraftsstien passer for både store og små

Portrettbilde Elin Osnes Strand

Bærekraftssti - et nytt konsept

Denne stolpejakt-løypa er en bærekraftssti. Det er en helt ny måte å bruke stolpejakt-konseptet på. 

─ Vi har knytta hver stolpe til et bærekraftsmål. Når du finner en stolpe og skanner QR-koden, får du opp informasjon om det enkelte bærekraftsmålet. Du får informasjon om status på bærekraftsmålet i Kristiansand, hvilke tiltak som gjøres i Kristiansand, og hva du selv kan gjøre for å bidra til målet. Forteller rådgiver for klima- og bærekraftsformidling Elin Osnes Strand. 

Bærekraftsstien starta opp i rett før påske, og nå har allerede 353 personer tatt minst en stolpe og 144 har vært innom alle stolpene.

En del av kommunens tursti-nettverk

Parkvesenet har bidratt til å få løypa opp å gå, og parksjef Aase Hørsdal har troa på at dette initiativet kan bidra positivt til kommunens mange turstier.

─ Det er så bra at folk kommer seg ut i naturen, får bevegelse og henter påfyll. Jeg liker at det er godt tilrettelagt slik at dørstokkmila blir kortest mulig. Bare en tur i byen eller langs Strandpromenaden er veldig positivt for folk. Det er fint at det er små opplevelser langs ruta som gir deg påfyll. Det hjelper til at folk får en god opplevelse av turen. Bærekraftsstien kan også være et slikt fint turmål som folk kan ha som gulrøtter underveis i turen, sier parksjefen.

Hun er også positiv til at det skjer arrangementer i friluftsområdene som gjør det spennende oppdage et kjent sted på nytt.

─ Det er flott med slike tidsbegrensede løyper i friluftsområdene våre, slik at området forandrer seg og det kan være gøy å gå samme rute flere ganger. Nå er det bærekraftsti på Odderøya, senere er det kanskje kunst eller arrangementer der. De ulike initiativene møter ulike folk på ulike steder. Det er bra for folkehelsa!  

Kommunen samarbeider med frivillige

Parksjefen skryter av samarbeidet med organisasjoner og løypelag i kommunen. Dette er gode arbeidsgjenger som bidrar til at vi har fine løyper i kommunen.

─ På Odderøya får vi god hjelp av Odderøyas venner som holder stiene fine. Kombinasjonen mellom det offentlige arbeidet, løypelagene og organisasjoner gir et løft for løypene rundt i kommunen, sier Hørsdal. 

Foreningen Tur-motivasjon Agder jobber med å få ut stolpejakt-løyper i hele Agder. De er arrangør av bærekraftstien i samarbeid med Kristiansand kommune, og har gjort arbeidet med å produsere og sette ut stolpene, og knytte dem til Stolpejakt-konseptet. Ildsjel Christer Øksendal forteller at han ble hekta på stolpejakt i fjor sommer, da han ble bedt om å bidra med å fremme stolpejakt på Sørlandet.

─ Jeg så fort at prosjektet nådde frem til alle aldersgrupper, og at det vekket jaktinstinktet. Det er fint å vite hvor man kan gå på tur i nærområdet og nabokommuner. En fin turløype er ofte nærmere enn vi tror. Stolpejakten sine løyper skiller seg ofte ut ved å gå innom flere ordinære løyper, både i by og utmark.  

Stolpejakt

Stolpejakt er et konsept der folk skal jakte på stolper i ulike områder i Norge. Det finnes stolper i nesten hele Norge. Mange reiser til ulike områder for å finne nye stolper. Sjekk ut oversikten over årets løyper på stolpejakten.no, og finn noen ruter dersom du skal på tur et annet sted i Norge. I år ligger det an til å bli satt ut 15 000 stolper i hele Norge.

Løypene passer for alle, og det er ulike vanskelighetsgrader på stolpene. Grønn er veldig enkel og kan nås med sykkel og rullestol. Blå er enkel, rød er medium og svart er litt vanskeligere. I Bærekraftsløypa er det noen stolper i hver vanskelighetsgrad. Slik er det også med bærekraftsmålene - ikke alle er like enkle. 

Man velger selv ruta, ingen tar tiden, det er ingen start eller slutt og det er gratis for alle å bli med. Det kan være betryggende å se hvor man er i kartet, og hvor langt det er til neste stolpe. Man kan også vinne premier.

Du registrerer stolpene enten i appen, ved å scanne QR-koden på stolpene, eller på nettsiden ved å skrive inn koden som står på stolpene. 

Stolpejakten.no

Publisert: 25. april 2023 9:23
Oppdatert: 25. april 2023 9:32