Reparatøruka

Nå nærmer det seg reparatøruka. Fra 30. januar til 4. februar er det mange arrangementer for å vise frem reparatørene i Kristiansand, og de er flere enn du tror! Benytt anledningen til å bli kjent med gjengen som kan hjelpe deg til et lavere økologisk fotavtrykk.

Hva er økologisk fotavtrykk? Det er et mål på hvor mye ressurser vi bruker. Hvis alle hadde levd slik vi lever i Norge, så ville vi hatt behov for 2-3 jordkloder til. Et annet mål på dette er datoen når vi har brukt opp de ressursene som produseres av naturen i løpet av et år. Denne datoen blir stadig tidligere på året, og du kan lese mer om dette på nettsiden Earth overshoot day.

Det sier seg selv at det er enklere å legge om kursen, enn å finne 2-3 nye jordkloder. Påstanden: «Det er umulig å ha det gøy hvis det økologiske fotavtrykket går ned» må utfordres. Her kan reparatørene hjelpe oss.

Reparere

Det er mye som kan repareres. Dessverre er det slik at kvaliteten stadig går nedover, slik at vi må bytte ting raskere og raskere. Så i tillegg til reparasjon er kvalitet viktig. Skomakere kan fikse de gamle skoene dine og skreddere/syverksteder tar seg av favorittjakken din. Har du et favorittplagg/skopar, er det mange gode grunner til å reparere:

  • Mindre søppel
  • Redusert materialbruk, og gjennom det sparer vi både energi og areal
  • Du bidrar inn i den lokale økonomien, og skaper arbeidsplasser der du bor
  • Du er en del av løsningen på natur- og klimautfordringene
  • Reparerer du selv kan du også få en herlig mestringsfølelse

Før ble hvitevarer laget for å vare i flere tiår. Nå varer de stort sett 5-7 før noe går i stykker. Men, det finnes også reparatører her. Selv om hvitevarer er billige, så er det ofte enda billigere å reparere. Selv om det skulle være dyrt eller enda dyrere, så gjelder fortsatt punktene over.

Lære mer

Du kan finne massevis av informasjon om reparasjon og gjenbruk på internett. Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Kristiansand er biolog og folkevalgt. Hun driver bloggen: Reparatørene kommer. Her kan du finne mange spennende artikler.

Finne frem

I Kristiansand har Framtiden i våre hender i samarbeid med MDG laget et Google-kart med alle reparatører og en del andre tjenester. Denne tjenesten kalles Kristiansand Gjenbruksguide.

Bli med på å bevise at det er mulig å ha det gøy med et lavere økologisk fotavtrykk!

Linker til arrangementer

Hender som sliper kniv

En knivsliper fikser gamle, slitte kniver og gjøre dem så gode som nye igjen.

Publisert: 23. januar 2023 14:36
Oppdatert: 23. januar 2023 14:49