Miljøukas folkefest

Lørdag 7. juni
11:00–15:00
Torvet og Rådhuskvartalet i Kristiansand sentrum
Gratis
Type: Folkefest
Arrangør: Kristiansand kommune med mange samarbeidsaktører

Utforsk, lær og bli inspirert! Velkommen til en dag fylt med lærerike aktiviteter, verksteder og foredrag for hele familien! På Torvet og i Rådhuskvartalet kan du besøke spennende telt, møte engasjerte aktører og lære mer om sirkulær økonomi, reparasjoner, bærekraftig mat, kreativitet, friluftsliv og framtidens løsninger. Hva med å la barna utforske aktivitetene og utfolde seg kreativt, mens de voksne får med seg noen nye ideer hjem fra foredragene? 

Hvordan kommer jeg meg til sentrum?

Vi oppfordrer alle til å velge miljøvennlig transport til sentrum under miljøuka. Visste du at barn kjører gratis på bussen i følge med voksne hver helg og helligdager?

Eller ta gjerne sykkel til sentrum, og få en gratis sykkelsjekk på Folkefesten. 

 Se oversikt over foredragene nederst i saken. 

Aktiviteter på folkefesten

Utstilling henges opp i taket på Rådhuskvartalet

Kunstutstilling

Se årets miljøuka-utstilling på Rådhuskvartalet! Utstillingen er skapt av barn og ungdom fra Kristiansand. Kunstverkene forestiller fantasifulle insekter laget av brukte materialer, og er et resultat av et kreativt verksted i samarbeid med Kunsthall Kristiansand. Gamle aviser, brukte plastposer, gamle ballonger og tekstilrester har fått nytt liv som fargerike og fantasifulle insekter – til ære for naturens små helter.
 

To kvinner viser fram klær

Gi nytt liv til gamle plagg. Bli med på et kreativt verksted!

Bli med på et kreativt verksted der vi forvandler slitte klær til unike skatter! Lær enkle teknikker for å male på tekstil og skap ditt eget personlige design. Ta med et gammelt plagg – vi stiller med maling, inspirasjon og god stemning.

Ingen forkunnskaper nødvendig – bare skaperglede og lyst til å prøve noe nytt!

Hånd holder larver

Hva har små larver med store miljøproblemer å gjøre?

Se levende larver i aksjon. Utforske ferdige produkter som insektmel, tørkede larver og gjødsel. Opplev en timelapse-videoer som viser larvenes utrolige effektivitet. 

Hoppetau

Lag verdens beste hoppetau med gjenbruksmaterialer og små reperbaner

Fikselauget ønsker alle barn velkommen til å lage verdens beste hoppetau med oss. Vi har gjenbruksmaterialer og små reperbaner. Vi håper at mange kan bli med!

barn planter i hage

Mosby oppvekstsenter tar med seg litt av skolehagen til Torvet

Mosby oppvekstsenter tar med seg litt av skolehagen på Torvet. Smak på rabarbra og reddik fra skolehagen, vær med på blomsterpottebretting, lær om det vi dyrker. Du kan også få kjøpt planter som elevene har dyrket frem i klasserommet.

Du kan følge arbeidet i skolehagen på bloggen. 

matretter på et bord

Smak på naturens skatter – sunn og bærekraftig mat med null svinn

Gryta Rundt viser hvordan man kan lage sunn og bærekraftig mat ved å bruke hele grønnsaken – blader, stilker og skall – og ved å ta i bruk ville vekster som ramsløk.

Gjennom inspirasjonsmateriell og eksempler presenterer de ideer til miljøvennlig matlaging uten matsvinn. Fokus er på hvordan man kan lage mat som er bra både for kroppen og for naturen, ved å utnytte ressursene fullt ut og tenke kreativt med det man har.

hånd som holder biofilament

Eksperimenter med sirkulære biomaterialer

Verksted med Naysa Andrade og Flumen Labs

Bli med på et spennende verksted hvor du får lære å lage og veve biotråder av vannplantematerialer sammen med Naysa Andrade!

Du vil få praktisk erfaring med å lage biopolymerark og forme dem til skulpturelle materialprøver, ved hjelp av biologisk nedbrytbare og lokale råvarer. Dette er en flott mulighet til å utforske hvordan kunst og bærekraft kan forenes gjennom innovative teknikker. Du vil få erfaring med å lage og veve biotråder av vannplantematerialer med Naysa. 

Ta med deg nysgjerrighet, lekenhet og omsorg for ditt lokale økosystem!

Barn bygger by med små hus og biler

Bybyggere for en dag!

Med ansatte fra Kristiansand kommune. Hvordan skal en by se ut for at alle skal trives? Bli med på en morsom og lærerik lek for hele familien – bygg drømmebyen sammen! 

Foto: Rando Martinson

FN-sambandets logo

FN-sambandet 

Spill om hvordan FN former fremtiden i en urolig verden

Framtiden i våre henders logo

Framtiden i våre hender 

Lær om bærekraftig forbruk. 

Sykkel i skogen

Gratis sykkelsjekk og reparasjoner 

Ta med sykkelen og få den klar for sommeren! 

Foredrag: 

Inne i Rådhuskvartalet blir det spennende foredrag og presentasjoner der du kan lære noe nytt!  Mange flinke folk stiller opp med presentasjoner og samtaler om alt fra verdensbildet til nye materialer, til hvordan vi kan ferdes bærekraftig i naturen. Det blir mulighet for spørsmål og samtale med de ulike foredragsholderne. 

11:00 - 11:30

Sør-Afrika - Norge på sykkel - Et klimaeventyr

Teresie Hommersand

Teresie Hommersand har syklet fra sydspissen av Afrika til nordspissen av Europa! 25,000 kilometer, 26 land og 4 år på sykkel.

Etter å ha bodd 6 år i Cape Town bestemte hun seg for å sykle hjem istedenfor å fly, på grunn av klimaendringene og et ønske om å redusere sitt eget karbonfotavtrykk.

Dette handler om så mye mer enn det å sykle. Det handler om mot til å lytte til seg selv. Et individ sin evne. Om all omsorgen og kjærligheten som har kjennetegnet alle menneskemøtene langs veien, på tvers av landegrenser, kultur, språk, religion, kjønn og generasjoner. Det handler fantastisk natur. Om nytenking og kreativitet. Hvordan møte utfordringer. Og om at det å være klimavennlig ikke trenger å være kjedelig og gå på bekostning av livskvalitet. Tvert imot. Dette handler om et kjærlighets- og klimaeventyr! 

Teresie holder mange foredrag forskjellige steder i Norge og har vært på «Lindmo» og blitt kåret til «Årets Eventyrer» i 2021. 

11:30 - 12:00

"En verden i balanse: Hvordan FN former fremtiden i en urolig verden" 

Knut Straume, rådgiver i FN-sambandet

12:00 - 12:30

"Hvordan kunst og design kan fremme miljøbevissthet og bærekraftig utvikling" 

Et innblikk i sirkulær økonomi og bruk av lokale materialer. 

Flumen Labs

Om Flumen Labs

Flumen Labs er et tverrfaglig kollektiv av kunstnere, forskere, designere og teknologer som jobber innenfor Otra-nedbørfeltet mot flerartet trivsel og økologisk sameksistens.

"Gjennom biomaterialforskning og sirkulær økonomieksperimenter, vi designe i samarbeid med lokale arter og ønsker vi å fremme blomstrende fremtid for lokale samfunn."

 

13:00 - 13:35

"Under overflaten: Havets skjulte skatter og sår"– et foredrag som åpner øynene og hjertet. 

Karl Klungland - Søgne Dykkerklubb

Har du noen gang lurt på hva som skjuler seg under havoverflaten i Kristiansand? 

Bli med på et spennende og lærerikt foredrag hvor Karl Klungland fra Søgne dykkerklubb vil ta deg deg med under vann – til en verden full av farger, liv og overraskelser… men også utfordringer.

Hva får du oppleve?

Fantastiske bilder og historier fra dykkere som utforsker havbunnen. En ærlig og tankevekkende presentasjon av hvordan menneskelig aktivitet påvirker livet under vann.

Hva er egentlig spøkelsesredskap – og hvorfor er det så farlig?

Hvorfor er forsøpling under vann et større problem enn vi tror?

Dette er et arrangement for hele familien, for nysgjerrige sjeler, miljøengasjerte, og alle som elsker havet – eller bare vil lære noe nytt!

Etter foredraget blir det mulighet for spørsmål og samtale – og kanskje du får lyst til å bidra til en renere kyst?

13:50 - 14:20

Kommer

14:20 - 14:50

"Insekter som løsning på fremtidens fôr og avfallsproblem"

Robert Trondsen, Entomo

Hva har små larver med store miljøproblemer å gjøre? I dette foredraget får du høre hvordan Entomo jobber med å gjøre insekter til en viktig del av løsningen på to store utfordringer: avfall og mangelen på bærekraftig fôr til oppdrettsfisk. De bruker matrester som larvene forvandler til en verdifull proteinkilde og naturlig gjødsel.  

Dette er en ny, sirkulær måte å tenke matproduksjon på – der ingenting går til spille! 

Foredraget passer for både store og små, og gir et inspirerende innblikk i hvordan små løsninger kan gjøre en stor forskjell.

Del dette arrangementet:

Publisert: 20. mai 2025 13:33
Oppdatert: 23. mai 2025 13:20