Arena: Thon Hotel Norge - STUP, Dronningens gate 5, 4610 Kristiansand.
Registrering, kaffe og myldring
Åpning
Fylkesordfører i Agder, Arne Thomassen.
Fra Global Naturavtale til lokal planvask
Generalsekretær Christian Steel/SABIMA
Udviklingsprojektet; Fremtidens Urbane Sundhedskultur
Arkitekt Trine Schmidt Nielsen, Juul Frost Arkitekter
PAUSE
Areal og natur som begrenset ressurs. Hvordan teller vi det som teller?
Espen Reinfjord/ Regionleder analyse, plan og landskap hos Asplan Viak AS
Brobygging og dialog som virkemiddel for grønn praksis
Daglig leder Alf Olsen/Nasjonalt Villaks senter og
seniorrådgiver Christiane Seehausen/Nansen Fredssenter
Utdanningsprogram for regenerativ utvikling
Rektor Dag Jørund Lønning/HGU
LUNSJ
Omigjen: Et moderne kjøpesenter/Bærekraftsmålene i praksis
Bærekraftsrådgiver Tale Skage Torjussen/Asker kommune
Innovative anskaffelser og sirkulær nyskaping
Koordinator Roy Akselsen/Birkenes kommune
Ombrukssentraler bygg og anlegg – Ny infrastruktur for sirkulærøkonomi
Aasmund Bunkholt
PAUSE
Utsira går foran i utvikling av lokale energiløsninger og havvind
Kommunedirektør May Britt Jensen, Utsira
Jordhelse og karbonfangst
Prosjektleder Anders Næss/Grønt Fagsenter Buskerud
Finansering av bærekraftig omstilling
Leder for grønn finans i Kommunalbanken, Kia Kriens Haavi innleder til samtale med Kjetil Bjørklund, KS, Aasmund Bunkholt TreSenteret og Lars Wang, insam.
Hovedprogram slutt
Fingermat og myldring
Denne dagen er det parallelle sesjoner fra morgenen og fra kl 13.30. Deltakerne må velge mellom ulike temamøter på ulike lokasjoner. Velg det du ønsker å delta på i påmeldingsskjemaet. Mer info om hver post under.
(NB! Programmet kan endres)
Parallelle sesjoner kl 08.30-13.00
Partner: Agder Fylkeskommune
Konferansier: Espen Evensen Reinfjord, Regionleder analyse, plan og landskap hos Asplan Viak AS
Arena: Asplan Viak, Vestre Strandgate 27, 4611 Kristiansand S
Kapasitet: 60 personer
08.30 Kaffe og myldring
09.00 - Velkommen - Politisk representant/Agder Fylkeskommune
09.10 - Fremtidens arealforvaltning, Nye verktøy - Avdelingsleder Gunnar Ogwyn Lindaas/Agder Fylkeskommune
09.30 - Hva er bærekraftig bruk av kommunens arealer - seniorforsker Anders Tønnesen/Cicero/UIO
09.50 - Fra ord til handling - Et grønt skifte for natur- og arealforvaltningen - Spesialrådgiver Maja Dinéh Sørheim/Nordre Follo kommune
10.10 - Beregning av naturtypepoeng - Heiko Liebel, seniorkonsulent i Asplan Viak
10.30 - Dialogen: Hvor er arealutviklinen på vei - Gunnar Ogwyn, Maja Dinéh Sørheim og Heiko Liebel i dialog med Espen Evensen Reinfjord
11.00 - 11.30 LUNSJ og mingling
Partner: Include/ Universitetet i Oslo/ Karen O`Brien
Arena: Thon Hotel Norge
Kapasitet: 120 personer
En workshop ledet av Karen O’Brien, UiO/Include og Ioan Fazey, University of York.
Hvordan kan vi lede prosesser som fører til både rettferdig og bærekraftig omstilling. Og hva betyr «systemendringer» i praksis? På dette dypdykket gås det i dybden på hvordan lede og ta del i prosesser som både gir nytenking og endret praksis.
Som deltaker vil du få innsikt i to komplementære rammer for å tenke og engasjere seg annerledes i endringsprosesser. Three Spheres of Transformation rammeverket fokusere på samspillet mellom praktiske tiltak, politiske rammer og de mer grunnleggende ideene for å få til systemendring. Three Horizons-rammeverket er et verktøy for å gjennomføre en fremtidsprosess som gjennom effektfulle samtaler legger grunnlag for bærekraftig omstilling. Disse to rammeverkene vil til sammen gi deltakerne en en praktisk metode for å få til «systemendring» i praksis og grunnlag for en ønskelig fremtid. Det legges vekt på hvordan forståelse for spenningen mellom dagens kontekst og en transformert fremtid styrker evne til å utvikle integrert strategier for omstilling.
Dypdykket er også godt egnet for personer eller grupper med som ønsker å samarbeide om å gjennomføre omstillingsprosesser hvor individuelle kompetanse og kollektiv handlekraft utvikles.
Karen O’Brien er en internasjonalt anerkjent ekspert på klimaendringer og bærekraftig transformasjon med over 30 år erfaring innen klimaforskning. Karens forskning fokuserer på de sosiale og menneskelige dimensjonene av klimaendringer. Hun er interessert i antagelser, verdier, verdenssyn og paradigmer – og hvilken rolle det har for å få en bevisst, dyp, sosial endring. Karen har ledet en rekke store forskningsprosjekter og har vært involvert i arbeid til FNs klimapanel og FNs naturpanel, samt Future Earth. Karen er blant lederne i den pågående Transformative Change Assessment i FNs naturpanel. Hennes siste bok er "You Matter More Than You Think: Quantum Social Change for a Thriving World". Karen er blitt kåret til en av de mest innflytelsesrike forskerne innen sitt felt og i 2021 mottok hun sammen med to andre den prestisjerike BBVA Foundations Frontiers of Knowledge Award for Climate Change. Hun er professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og med-gründer i cCHANGE, en ideell organisasjon som støtter samfunnsaktører i å skape og lede rettferdig og bærekraftig omstilling.
Forskningsenteret Include er knytte til Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo (UiO). Include skal frembringe kunnskap om hvordan vi kan realisere et sosialt rettferdig lavutslippssamfunn gjennom inkluderende prosesser og nære samarbeid mellom forskning og offentlig, privat og frivillig sektor.
Ioan Fazey er Professor of Social Dimensions of Environment and Change ved University of York, UK og Director of Strategy for Department of Environment and Geography. Fazeys forskning og praksis fokuserer på ledelse og transdisiplinær omstilling (transformation).
12.00 - LUNSJ og myldring
Partner: Returkraft
Arena: Returkraft AS, Setesdalsveien 205, 4618 Kristiansand S
Det er økende erkjennelse i samfunnet om at det ikke er nok å redusere CO2-utslippen for å nå klimamålene. Det betyr at karbonfangst, -utnyttelse og -lagring (CCUS) må fungere som supplerende tiltak. Dette reiser også mange nye og komplekse problemstillinger i kommuner og lokalsamfunn.
På dette dypdykket vil sentrale aktører dele sine erfaringer knyttet til arbeid med etablering av karbonfangstprosjekter. Fokus vil være samarbeid om hvordan håndtering av karbonfangst kan realiseres i praksis samt hva karbonfangst kan betyr av nye muligheter for lokal innovasjon og næringsutvikling. Sentrale spørsmål er hva som kreves av konsesjoner, endringer i arealdisponering samt infrastruktur og nye logistikkløsninger. På dypdykket vil det bli presentert konkrete eksempler på både fangst fra punktutslipp og bruk av natur som fangstmedium (regenerative strategier).
Målgruppe er alle som har en rolle i planlegging og forvaltning og areal, infrastruktur eller næringsliv som kan bidra både til at det etableres anlegg og infrastruktur for karbonhåndtering på en måte som sikrer naturkvalitet og legger grunnlag for ny grønn næring.
Dypdykket en god mulighet til å komme i dialog med aktører som har mye praktisk erfaring og bli bedre rustet til å nye håndtere problemstillinger og krav som framover vil berøre lokalsamfunn og regioner.
08.30 Kaffe/registrering
09.00 Karbonfjerning - en ny utfordring for kommuner og næringsliv. Prosjektleder for karbonfangst ved Returkraft AS, Ketil Bergmann
09.30 Anlegg og infrastruktur for karbonfjerning - hva innebærer dette i praksis for Oslo? CCS på Oslo Hafslund Celsio - Markus Hole
10.00 Kommuner og regioner som tilretteleggere for infrastruktur og næringsutvikling knyttet til håndtering av karbon. Prosjektleder Jens Therkelsen, Thisted kommune. Også Søren Zohnesen, Havnechef deltar fra Thisted kommune.
10.45 Pause
11.00 Regenerative strategier for bærekraftige karbonkretsløp. Rektor Høgskolen for Grøn Utvikling, Dag Jørund Lønning.
11. 30 Strategier og samskaping av nye løsninger for fangst, transport, lagring og bruk av karbon. Panelsamtale med innlederne på dypdykket.
12.00 Lunsj
13.00 Befaring på Returkrafts pilotanlegg for karbonfjerning (alternativt transport til hotell for andre dypdykk)
14.00 Slutt
Møteledelse: Lars Wang, insam
Partner: KS
Arena: Thon Hotel Norge
Kapasitet: 30 personer
KS arbeider aktivt for å legge til rette for at kommunene tar en aktiv rolle i omstillingen til sirkulærøkonomi. Dette betyr å stimulere til samarbeid lokal og regionalt mellom næringsliv, offentlig aktører, innbyggere og organisasjoner. Gjennom «kortreiste kretsløp» legges det også grunnlag for å styrke sosial og lokaløkonomisk bærekraft og sikre at sirkulærøkonomi også blir lokal og regional samarbeidsøkonomi.
KS har utarbeidet et kunnskapsgrunnlag for sirkulærøkonomi (Deloitte, 2022) og vil våren 2023 ferdigstille en veileder for sirkulærøkonomi. Med dette utgangspunktet inviterer KS til et åpent nettverk for sirkulærøkonomi. Både kommuner, næringsliv og andre aktører som er opptatt av å realisere sirkulærøkonomiske løsninger i praksis er velkomne til å delta. Dette dypdykket markerer derfor også oppstart av Nettverk for sirkulærøkonomi.
Møteleder Guro Bøe Wensaas, KS
8.30 - 8.45 Kaffe
8.45 Velkommen
9.00 Sirkulær økonomi som driver i omstillingen mot et lavutslippssamfunn – hvor går veien?
9.45 Hvorfor og hvordan kan kommuner og fylker jobbe med sirkulær økonomi, fokus på styring og ledelse
10.15 Pause
10.30 Indikatorer for sirkulærøkonomi
10.50 Sirkulære Bergen
11.15 Hva kan et nettverk bidra med? Organisering og fokusområder
12.30 Takk for nå/oppsummering
Parallelle sesjoner kl 13.30-16.00
Partner: Bølgen bærekraftsenter
Arena: Bølgen bærekraftsenter, Dronningensgate 2A. 4610 Kristiansand
Kapasitet: 70-100 personer
Hva må til for å gjøre byggebransjen mer sirkulær?
I dette seminaret får du presentasjon av fremragende eksempler og løsninger for rehabilitering, fleksible bygg, ombrukskartlegging, ombruk og gjenvinning.
Konferansier: Kristin Øygarden
13:30 Velkommen ved Solveig Nilsen, daglig leder Bølgen bærekraftsenter
13:35 Hvordan gjøre byggebransjen sirkulær: Om FutureBuilt og endringsyktighet
13:45 Renovering i stedet for riving: prosjektet Kristinakvarteret i Tønsberg
13:50 Sirkulær ressurssentral: Om ny sentral for brukte byggevarer
14.05 Bjørndal Vedlikehold: Om Materialbanken for bygningsvern
14:15 Kaffepause med forfriskninger (15 min) nydelige kaker fra Spiren kafe og fruktfat
14:30 Gjenbruk i stedet for riving: Om prosjektet Kristinakvarteret i Tønsberg
14:40 Bygge for ombruk: Om EON Element - miljøvennlighet som økonomisk fordel i bygge bransjen
daglig leder Kjetil Sivertsen, EON Element som produsere miljøvennlige enkle bygningssystemer
EON har et unikt miljøfokus som gir økonomisk fordel til det grønne skiftet. Gjennom en banebrytende tilnærming til bygningselementer har de klart å kombinere miljøvennlighet med økonomisk bærekraft. Sivertsen vil her vise hvordan EON's byggnings elementer som er produsert uten avfall, med tradisjonelle materialer gjør at en kan bygge lavenergihus uten ekstra kostnad.
14:50 Gjenbruksmaterialer: betongelementer av resirkulert glass
Rolf Jakobsen, gründer, styreleder og produktutvikler i Foamrox
Foamrox er leverandør av celleglassplater til isolasjon, laget av 100 prosent resirkulert glass. Produktene gir meget lave klimagassutslipp både når det gjelder produksjon, transport og montering.Foamrox AS er en industribedrift med spesialisering innen brann, vann og frostsikring.
15:00 Muliggjørende teknologi: Om 3D-print av betong
Karianne Ormseth, Mechatronics Innovation Lab
Karianne Ormseth jobber som prosjektansvarlig i Mechatronics Innovation Lab. Sammen med en rekke store industriaktører er de i gang med et stort prosjekt som skal ta i bruk 3D-print av betong for grønn omstilling i byggebransjen. Hun vil fortelle om prosjektet og hvordan bruk av muliggjørende teknologi vil kunne løse utfordringer og gi muligheter for en sirkulær byggebransje.
15:15-16:00 Idé-myldring, ledet av Karianne Ormseth
Partner: Universitetet i Agder, Kristiansand kommune og Fremtidens Havvind
Arena: Thon Hotel Norge
Kapasitet 120 personer
Havvind blir en viktig del av i fremtidens energisystem, og anses som sentralt for å løse både klima- og energikrisen. Internasjonale, nasjonale og regionale aktører posisjonerer nå Agder som en nøkkelregion for den norske havvindsatsningen – en satsing som vil bidra til grønn omstilling og økt verdiskaping.
Havvindsatsningen på Agder vil påvirke både økonomiske, sosiale og økologiske aspekter ved den regionale fremtiden. Det skaper enorme muligheter, men kan også skape store utfordringer. I denne sesjonen setter vi søkelys på noen av de store spørsmålene om hvordan det kan skapes samarbeid, rammer og retningslinjer for havvind som sikrer ikke bare mer energi, men også langsiktig politisk legitimitet og bred regional verdiskaping i en region med høye bærekraftsambisjoner.
I dette dypdykket vil du få innspill fra flere relevante aktører: Kristiansand kommunes ambisjoner knyttet til fornybar energi og regional verdiskaping, næringslivets perspektiver på Fremtidens Havvind og Equinor sine ambisjoner og perspektiver på Sørlige Nordsjø II. Vi vil også høre Utsira kommunes perspektiver på havvind utviklingen, og erfaringer fra Danmark hvor havvind i stor grad har påvirket Esbjerg Havn. Da fremtidens havvind og den regionale utviklingen er veldig avhengig av fremtidens kompetanse så har vi også invitert en mastergradsstudent til å presentere sine perspektiver på hvordan Agder kan bli den foretrukne bo og arbeidsmarked for fremtidens arbeidstakere. Sesjonen innledes av UiA med en presentasjon fra prosjektet Fremtidens Havvind – utfordringer og muligheter for regional verdiskaping, og avsluttes med en paneldebatt.
Kl. 13.30-15.15: Velkommen og innlegg
Kl. 14.20: Kort pause
Kl. 15.15 Pause
Kl. 15.30-16.00: Paneldebatt
GrønnPraksis foregår i Kristiansand sentrum 6.-7. juni 2023 på Thon Hotel Norge. Billetten til konferansen inneholder inngang dag en og dag to med lunsj, og fingermat på kvelden 6. juni.
Overnatting bestilles direkte hos hotellet på e-post: hotelnorge@olavthon.no. Bruk bestillings-ID: Miljøuka 2023 – 30066131, for avtalepris.
Dersom du kommer mandag 5. juni anbefaler vi at du sjekker ut åpningsfesten til Miljøuka i Kristiansand. Det er et stort gratisarrangement der blant annet forfatter Maja Lunde og artist Marte Wulff deltar med program. Dette er ikke en del av GrønnPraksis-programmet.
Har du spørsmål om konferansen kan du ta kontakt med prosjektleder for GrønnPraksis, Jon Mihle - Insam AS på telefon: 924 62 539 eller e-post
Publisert: 3. mars 2023 10:22
Oppdatert: 12. september 2023 11:33