GrønnPraksis er en nasjonal arena som løfter frem gode eksempler på hvordan arbeidet med bærekraftig omstilling kan gjøres i praksis. Konferansen skal bidra til samfunnsendring ved hjelp av erfaringsdeling og utvikling av gode tiltak og ideer.
Under overskriften «Rethinking Nature» presenteres i år et bredt spekter av foregangsprosjekter som avspeiler at bærekraft forutsetter natur vi i framtiden både kan leve både av, i og med. Bakgrunnen er økende fokus på hvordan f.eks. areal-, by-, klima-, nærings- og energipolitikken også må sikre naturverdier og naturmangfold.
Det blir presentert nyskapende prosjekter både fra Norge og utlandet knyttet til blant annet arealforvaltning og arealregnskap, karbonfangst, landbruk, byutvikling, bygg/anlegg, sirkulærøkonomi og havvind. GrønnPraksis 23 vil også vise hvordan dialog og nye samarbeidsformer legger grunnlag for innovasjon og sikrer sosial bærekraft.
GrønnPrakis er en brennaktuell arena for alle som er opptatt hvordan Norges forpliktelser fra internasjonale Naturavtalen vedtatt i Montreal i 2022 kan følges opp i praksis.
Ni av ti arter på rødlista er trua som følge av arealendringer. Artenes levesteder ligger alltid i en kommune. Lokalpolitikere landet over kan og må håndtere bit for bit-nedbyggingen av naturen. Fakta er at bit-for-bit-nedbyggingen gjør at viktige leveområder for planter, dyr og sopp forsvinner. Nedbygging gjør at 1552 arter står i fare for å bli utryddet. - Samtidig har norsk industri og næringsliv behov for forutsigbarhet og gode rammer for utvikling. Hvordan skal forvaltningen balansere de ulike utfordringene?
GrønnPraksis er en arena som samler ledere og endringsagenter fra alle sektorer til erfaringsdeling og nytenking innen bærekraftig omstilling.
Fra Global Naturavtale til lokal planvask
Christian Steel er cand.scient. i biologi fra Universitetet i Oslo med hovedfag på kattugle. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige artikler, særlig om fugler, og står bak flere kronikker, leserinnlegg og presseoppslag om natur og biologisk mangfold. Han er en kjent stemme i debatter om natur i Norge, og inviteres ofte til å medvirke i programmer både på radio og i fjernsyn.
Areal og natur som begrenset ressurs. Hvordan teller vi det som teller?
Espen Evensen Reinfjord er landskapsarkitekt fra NMBU og jobber som regionleder for Asplan Viak og bor i Arendal. Han er sensor på NMBU, en mye brukt foredragsholder, og har jobbet en årrekke med metodeutvikling for klimagassberegning av utearealer, en metodikk som fremmer bl.a. ombruk av arealer og bevaring av natur. Nå er det prosjekter med metodeutvikling for areal- og naturregnskap for kommunesektoren og systematikk for naturkompensasjon etter europeisk mal i samarbeid med store norske industriaktører som står på agendaen.
Han kommer til GrønnPraksis23 for å inspirere og dele kunnskap, og stiller som konfransiér under parallellsesjonen Dypdykk: Areal onsdag 07. juni.
Innovative anskaffelser og sirkulær nyskaping
Roy Akselsen kommer fra Toten og har allsidig bakgrunn. Han jobbet som tømrer i mange år. Ei arbeidsulykke kunne avsluttet yrkeslivet, men sendte ham i stedet på skolebenken. Han tok NTNU i Trondheim og Gjøvik med fordypning i fagene samfunnsøkonomi, samfunnsgeografi og design.
Roy Akselsen – “kommunenes grønne mann” – er ansatt som prosjektleder for samarbeidet «Grønne innkjøp», et samarbeidsprosjekt mellom 8 kommuner i Agder, et prosjekt som er unikt i Norge. – Min jobb er å finne stedene der vi kan kutte klimautslipp. Det gjør jeg ved å endre på atferd og oppførsel hos innkjøperne i kommunen, sier han.
Karbonfangst i Landbruket
Anders Næss er siviløkonom med 23-års erfaring som økologisk kornbonde. Han har vært gründer for lokalmatsatsningen Økologisk Spesialkorn, og i dag er han ansatt som prosjektleder på Grønt Fagsenter Buskerud, hvor han leder prosjektet Jordhelse og karbonfangst, et innovasjonsprosjekt i offentlig sektor. Anders er også PhD-stipendiat og jobber med en doktorgrad tilknyttet Nord Universitet innen økologisk økonomi.
Rethinking Change: Transformations to Sustainability in Practice
Karen O'Brien is an internationally recognized expert on climate change and society, focusing on themes such as climate change impacts, vulnerability, and adaptation including how climate change interacts with globalization processes and the implications for human security. She is interested in how transdisciplinary and integral approaches to global change research can contribute to a better understanding of how societies both create and respond to change, and particularly the role of beliefs, values and worldview in transformations to sustainability.
Fra ord til handling – Et grønt skifte for natur- og arealforvaltningen
Maja D. Sørheim er spesialrådgiver i virksomhet Klima og miljø i Nordre Follo kommune. Hun har hovedansvar for fagområdet naturforvaltning og leder bl.a. kommunens arbeid med arealnøytralitet og areal-/naturregnskap, i tett samarbeid med planavdelingen. Hun er utdannet biolog med master i økologi fra NTNU og har jobbet med naturforvaltning i kommunal sektor i 9 år.
Kommuner og regioner som tilretteleggere for infrastruktur og næringsutvikling knyttet til håndtering av karbon
Trine Schmidt Nielsen arbeider i spenningsfeltet mellom arkitektur, landskapsarkitektur og byrom – Med et sterkt overblikk sikrer Trine sammenhengende løsninger og et sterkt samspil mellom bygninger og byrom på tvers av skala.
Trine har erfaring fra utviklings- og forskningsprojekter så vel som konkrete prosjekter. En av Trines store styrker, er hennes evne til å få kunnskap ut at virke – Hun omsetter systematisk kunnskap og analyser til tiltak med effekt. Trine har bl.a. arbeidet på utviklingsprojekter innenfor optimering av inneklimaer samt tryghetsskapende og sunnhetsfremmende byrom, herunder prosjektet ’Fremtidens Urbane Sundhed’, som har til formål å utvikle strategiske redskaper til proaktivt å sikre sammenhengen mellom planlegging og sunnhet, og dermed rammene for en ny urban sunnhetskultur. Med sterk kompetanse innenfor skisseringen av landskaps-, byroms- og bygningsprojekter sikrer Trine visjoner og konsepter, som skaper merverdi for brukerne av byens rom.
15. mai 2023
Dypdykket i omstilling gir deg innsikt et i to sentrale verktøy (rammeverk) for endring som trekker på både «det…
11. mai 2023
For å begrense skadene på klima og natur som følge av global oppvarming, vet vi i dag at utslippskutt alene ikke…
10. mai 2023
Kommunesektoren gis en sentral rolle i gjennomføringen av det nye regelverket for biologisk mangfold som ble vedtatt…
10. mai 2023
Det grønne skiftet er i økende grad preget av interessemotsetninger og til dels polarisering og konflikter. På…
10. mai 2023
ReThinking Nature betyr også en overgang til sirkulærøkonomi 2.0. Dette innebærer en kraftig utvidelse fra å det…
2. mai 2023
Karbonfangst var lenge en «månelanding». Mye tyder på at det nå kan realiseres mer «jordnære» løsninger.…
Har du spørsmål om konferansen kan du ta kontakt med prosjektleder for GrønnPraksis, Jon Mihle - Insam AS på telefon: 924 62 539 eller e-post.
Konferansen er utviklet gjennom samarbeid mellom Kristiansand kommune, Agder Fylkeskommune, Statsforvalteren i Agder, KS, Returkraft og Forskningssenteret Include ved UiO.